Srednja strojna in
kemijska šola Ljubljana

Aškerčeva 1
1000 Ljubljana

Tajništvo: 01 2411 668
Ravnatelj:   01 2411 644
Zbornica: 01 2411 640
Svet. služba:   01 2411 646
Fax: 01 2411 669

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure tajništva:
vsak delavnik od 10.00 do 12.00

 

varensvet LOGO 2

Projekti

Več o projektih si lahko preberete tukaj: http://www.sclj.si/projekti ter na spletni strani Srednje lesarske šole.

Bodoči kemijski tehniki na Portugalskem:   http://solski-razgledi.com/e-sr-prispevek.asp?ID=2273

 

UČNA MOBILNOST DIJAKOV IN UČITELJEV 2017/18 ERASMUS+

V tekočem šolskem letu bomo izvedli 6 tokov učne mobilnosti dijakov in učiteljev v mesti Tampere (Finska) in Braga (Portugalska). Na Finskem dijaki sodelujejo pri praktičnemu in teoretičnemu pouku v šoli in šolskih delavnicah ter obiskujejo podjetja z njihovega strokovnega področja, na Portugalskem pa pri različnih delodajalcih opravljajo praktično usposabljanje (PUD). Vse stroške potovanja, bivanja in kulturnega programa krije program Erasmus+.

V programu sodelujejo dijaki 3. letnikov vseh strokovnih programov SSKŠ in SLŠ. Cilji mobilnosti so predvsem izboljšati poklicne in ključne kompetence udeležencev, komunikacijske spretnosti (v tujih jezikih), razvijati samostojnost, samoiniciativnost, odgovornost in motivacijo. Prek druženja z dijaki iz države gostiteljice in drugih držav ter spoznavanja naravnih, družbenih, gospodarskih, poklicnih in kulturnih značilnosti dijaki bolje razumejo kulturno pestrost  in medkulturno bogastvo Evrope. Vse to izdatno in pozitivno prispeva h kakovosti poučevanja, učenja in vzdušja na ŠCL.

Pri izboru dijakov upoštevamo njihovo motivacijsko pismo in življenjepis, angažiranost in uspešnost pri pouku in življenju šole, reference s strani učiteljev (dijakov razvoj in napredek) ter zmožnost sporazumevanja v angleščini.  Pred mobilnostjo imajo dijaki obvezne priprave (stroka, kultura, jezik, karierni razvoj, varnost na spletu in potovanju, IKT). S šolo sklenejo učni sporazum, ki opredeljuje učne cilje mobilnosti ter obveznosti udeležencev pred mobilnostjo, med njo in po njej. Udeleženci bodo prejeli certifkat Europass Mobilnost, ki v vsej Evropi dokazuje njihovo mednarodno učno aktivnost in pridobljene kompetence, ter potrdilo o udeležbi. Udeleženci so spoznali, da vsi  obvladajo dovolj angleščine za kakovostno sporazumevanje ter da so zaradi poklicnega znanja in veščin ter delovnih navad naši dijaki zelo spoštovani pri tujih partnerskih organizacijah in podjetjih.

Prihodnje leto bomo programu mobilnosti dodali novo lokacijo – PUD (ali usposabljanje v šolskem poklicnem centru in obiski podjetij) v Leipzigu (Nemčija).

 

TAMPERE 2018

Tampere je drugo največje mesto na Finskem, dobro uro vožnje severno od Helsinkov. Tampere Vocational College Tredu, poklicni srednješolski center z 18.000 dijaki in 1.000 zaposlenimi, izvaja 74 poklicnih in strokovnih programov na različnih ravneh. Učni program je prilagojen zmožnostim in interesom vsakega dijaka, zato dijaki zaključijo srednješolsko izobraževanje pri različnih starostih. Z zanimanjem smo opazovali finski šolski sistem, ki v svetovnem merilu slovi kot eden najboljših, in ga seveda primerjali z našim domačim, ob čemer smo prepoznali kar nekaj prednosti slovenskega izobraževanja.

Udeleženci so bivali v hostlu v središču mesta, prijetno opremljenem v skromnem, a praktičnem in sodobnem finskem slogu. Večere so večinoma preživljali ob družabnih igrah, klepetu, pisanju dnevnika, urejanju fotografij ter debati o doživetem v skupnem prostoru hostla, kjer so ves čas imeli na razpolago kavo, čaj in prigrizke in so si sami pripravljali večerjo. Ob popoldnevih so raziskovali mesto ter obiskali muzeje in znamenitosti. Najtrša preizkušnja, ta katero so se odločili dijaki, je bil izlet v savno, potem pa skok v zamrznjeno jezero. Prvo soboto so dijaki skupaj z učiteljicama obiskali glavno mesto Helsinki, potem pa se je začela prava samostojnost.

3. marca odpotuje v Tampere ekipa dijakov programa Lesarski tehnik z dvema učiteljema.    

  1. 1.TAMPERE, 21. 1.– 3. 2. 2018:

Dijaki KT: Maruša Gregorič, Jaša Hrovat, Karin Rak, Maj Rožmanec  in Petra Šubic.

Dijaki ST: Nika Šircelj, Emir Pašagić, Rok Brglez in Luka Mokorel.

Dijaki TV: Tilen Borič, Amel Čeman, Marko Nikolić in Gregor Podlipnik Gregor.

Prof: Eva Ratajec in Tjaša Stepančič.

  1. 2.TAMPERE, 3. 3.– 16. 3. 2018:

Dijaki LT: Luka Regina Gligić, Matic Jančar, Jakob Krt, Aljaž Kutnar in Urška Zupančič

Prof: Irena Šerer Rupar in Grega Štendler 

GALERIJA TAMPERE 2017

https://www.youtube.com/watch?v=TcKmKA0OvQk

 

GALERIJA TAMPERE 2018 (v pripravi)

 

BRAGA 2018

Braga je umirjeno mestece s številnimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi na severu Portugalske. Kot glavno mesto province Minho je po velikosti podobno Ljubljani, center mesta pa si lahko ogledaš peš. Ima dobre vestne, železniške in avtobusne prometne povezave (1 ura tako do obale in kot tudi do hribov in nacionalnega parka).

Dijaki ST so delali v podjetjih António Ferreira Rito & Filhos, Lda in Mário da Costa Martins & Filho, Lda, dijaki LT pa vsi skupaj v MallowDream. Bivali so v dveh hotelih v središču mesta, kjer so imeli tudi zajtrk in večerjo (ribe, ribe in ribe), kosilo pa so imeli organizirano v bližini delovnega mesta. Ob popoldnevih so raziskovali mesto in znamenitosti; nekaj dijakov si je ogledalo nogometno tekmo na ogromnem mestnem stadionu. Večere so preživljali ob druženju, klepetu, pisanju dnevnika, urejanju fotografij ter debati o doživetem ali pa so šli v mesto (čez burger ga ni!). Med vikendom so, skupaj z učiteljico ali sami, obiskali so severnoportugalsko obalo Atlantskega oceana ter bližnji mesti Viana do Castelo in Porto. Slednje je drugo največje mesto Portugalske, eno najstarejših evropskih mest in kulturno-zgodovinsko središče na seznamu svetovne dediščine Unesco. Znano je kot središče pridelave znanega vina portovca, fasade hiš pa krasijo prečudovite keramične ploščice, tipični balkončki in rože. Potem pa se je začela prava samostojnost.  

Marca odpotuje v Brago ekipa dijakov programa Strojni tehnik, maja pa Kemijski tehnik.  

  1. 1.BRAGA, 14. 1.–27. 1. 2018:

Dijaki ST: Anže Kamnar, Lev Ogrin, in Matic Pev In Gal Vončina

Prof.: Janita Tomažin in Helena Fortič (koordinatorka)  

  1. 2.BRAGA, 21. 1.– 3. 2. 2018:

Dijaki LT:  Miha Borko Bolarič, Klemen Kotnik, Blaž Mraz, Job Šemrl in Lenart Tomažič. 

Prof.: Špela Grum  

  1. 3.BRAGA, 4. 3.–17. 3. 2018:

Dijaki ST: Jurij Bastarda, Jakob Garafolj, Jakob Grad, Ažbe Janežič, Luka Judež, Jakob Kočevar, Žan Mušič, Žan Perše, Žiga Poljšak in Domen Šraj

Prof.: Helena Fortič (koordinatorka)  

  1. 4.BRAGA, 13. 5.–26. 5. 2018:

Dijaki KT: Lara Grobovšek, Žiga Hace, Davor Mitrović, Ana Štalec in Špela Založnik

Prof.: Špela Kajič Kmetič   

GALERIJA BRAGA 2018 (v prirpavi)

https://www.youtube.com/watch?v=MzuwmRftqWM